Ereleden

Leden die van grote betekenis zijn geweest voor onze club worden sinds 2010 opgenomen in onze galerij der ereleden. Bekijk ze hier.

Geschiedenis

Zwemclub Nood Dwingt (ZND) was de eerste zwemclub in Sint-Niklaas die ook in het waterpolo actief was. Vanaf 1930 speelde men in competitie en in 1943 bereikte men een hoogtepunt met de promotie naar 2’de nationale. Enkele bekende namen uit die periode zijn o.a. Gerard Van Meervenne, Frans Dentant, George Smet, Albert Cleyman en Raymond Beniers.

Vanaf 1954 ging het berg af en in 1960 kon men een terugval uit de nationale competitie niet vermijden.

ZND kwam dan de volgende jaren uit in de districtcompetitie “Schaal de Hoop” waar ze vanaf 1961 ook dienden te spelen tegen de nieuw opgerichte clubs Sint-Niklase Zwemvereniging (StZV) en Wase Swimming Club (WSC- Bad Michel), Sint-Niklaas telde op dat ogenblik 3 waterpoloploegen.

WSC hield op te bestaan en in 1967 waagde zowel ZND als StZV de stap naar 3’de nationale. Er zijn op dat ogenblik menig spannende derby’s gespeeld.

Bij de fusie van StZV en ZND in 1969 behield men één ploeg in 3’de nationale.

Trainer Bernard Lennartz kon nu over een grote groep spelers beschikken, van St ZV kwamen Marcel Van Branden, Wilfried Smet, Walter Daelman, Guido Eeckman, Pierre Neels, Willy Elinck, Filip Schelfaut, Patrick Thyssen en Marc Eggermont, van ZND kwamen over Andre Bogaert, Etienne Vergult, Robert Van Goethem, Yvo Raes, Rudy Van Mieghem en Etienne Relaes zodat met enige ambitie kon gestart worden. Het duurde dan ook niet lang en in 1972 werd de promotie naar 2’de nationale gehaald. Jongere spelers als Luc Van Landeghem, Jan Thiery, Rene Vercauteren, Danny Rossaert, Ronny Joos, Francois Colman, Guido Maes en Wim Rombaut kwamen de ploeg versterken en in 1978 werd de promotie naar de hoogste afdeling behaald.

Om een verlengd verblijf in de hoogste klasse te kunnen verzekeren haalde men Roger De Wilde als trainer bij Gentse Zwemvereniging en de zeer belovende jongeren Jan Foubert en Bert Schietekat werden in de spelerskern opgenomen.

Het eerste jaar hoogste afdeling werd een groot succes, met een 6’de plaats had Wase zijn visitekaartje afgegeven in het Belgische waterpolo.

De ploeg die dit verwezenlijkte bestond uit: Gerrit Martens, Rudy Van Mieghem (kapt), Walther Daelman, Filip Schelfaut, Marc Eggermont, Luc Van Landeghem, Wim Rombaut, Guido Maes, Jan Foubert, Bert Schietekat en Luc Heynderickx.. Gerrit Martens haalde als doelman de nationale ploeg.

Voor het eerst werd er ook ingeschreven met een reserveploeg.

 Wase Zwemkring richtte zich nu ook op de jeugdwerking en met succes want in 1979 en 1980 behaalde jeugdtrainer Rudy Van Mieghem met de cadettenploeg 2x op rij de nationale titel.

De ploeg: Vincent Geeraert, Nest en Bart De Maesschalck, Franky Lyssens, Wim en Kris Foubert, Yves Wauters, Stef en Jeroen Thibaut.

Ook was WZK bij de eerste clubs in België die starten met dameswaterpolo. Wase zou verscheidene jaren een vooraanstaande rol spelen in het dameswaterpolo en leverde verschillende internationals aan de Belgische ploeg, onze damesploeg bestond uit:

Christine De Smet (doelwachtster), Els Rombaut, Sandra Smet, Carinne Lyssens, Marianne De Wolf, Lulu Braeckman, Nadine Daelman, Katrien De Schynkel, Leen Heirbaut, Veronique Colman, Kristien Boon, Katrijn Beck, Myriam Samyn en Mady Rasschaert. De trainers waren achtereenvolgens Robert Van Goethem, Marc Garrevoet, Luc Van Lysebetten, Wim Rombaut, Nest De Maesschalck en Hervé Schelfhout.

 Wase Zwemkring waterpolo heeft zich onder de leiding van trainers André Joos (1981-82), Andre Milants (1983-84), Bert Schietekat/Wim Rombaut (1985) en Rudy Van Mieghem (1986-90) kunnen handhaven in de hoogste afdeling,

De spelers uit deze periode:

Ploeg 1984: Vincent Geeraert, Luc Van landeghem, Wim Rombaut, Guido Maes, Jan Foubert, Walter Daelman (kapt), Nest de Maesschalck, Franky Lyssens, Stef Thibaut, Filip De Meulenaer, Jan De Maesschalck, Yves Thiebaut, Wim Meganck, Pierre Bodson.

 

Ploeg 1989: Wim Meganck, Jan De Maesschalck, Nest De Maesschalck, Franky Lyssens, Michel Van de Casteele, Jan Foubert, Stef Thibaut, Lieven Maris, Christof Stevens, Johan Daelman, Guy Daelman, Axel D’Hooghe, Kris D’Hooghe.

 

Wim Rombaut, Jan Foubert en Yves Thiebaut brengen het tot internationaal bij de senioren.

Vincent Geeraert en Franky Lyssens worden jeugdinternationaal.

 In 1990 volgde na een wat ongelukkig seizoen en een nek aan nek race met Eeklo de degradatie naar 2’de afdeling.

 Gerrit Martens volgde Rudy Van Mieghem op en het werd meteen succes, WZK promoveerde opnieuw naar Ere-afdeling in 1991.

De dames van WZK behaalden hun eerste nationale titel. Ondertussen waren Carine Lyssens, Katrijn Beck, Nadine Daelman en Myriam Samyn vaste certituden in de nationale damesploeg.

 Ludo Roelandts volgde in 1992 Gerrit Martens op en kon niet beletten dat er werd gedegradeerd. De dames speelden opnieuw kampioen van België.

 Het seizoen 1992-93 werd voor WZK Waterpolo een topper, zowel de eerste ploeg als de reserven speelden onder de leiding van Nest De Maesschalck kampioen in 2’de afdeling, de dames lukten hun derde titel op rij en de jeugd van Walther Daelman wonnen zowel bij de juniores als kadetten de regionale kompetities en drongen door tot de nationale eindronde.

Jeugdspelers die een nationale selectie haalden:

Johan Daelman, Alain Daelman, Stefaan Daelman, Michel Van de Casteele, Kris D’Hooghe, Wim Symoens, Bart Raes, Jurgen Mets en Steven Moerloos.

 De nationale Waterpolobond beslist de competitie 1993-94 in ere-afdeling enkel te laten spelen in een diep bad, hierdoor mag Wase niet promoveren en komen ze de volgende jaren uit in 2’de afdeling samen met enkele geweigerde eersteklassers.

Onze ploeg kan zich onder de leiding van Nest De Maesschalck de volgende 2 jaar goed manifesteren in deze zwaardere reeks en plaatst zich in het seizoen 1994-95 voor de eerste maal in de geschiedenis van de club voor de halve finales van de beker van België. Wase wordt zowel in de competitie als de beker 4’de.

Het dames-waterpolo in België houdt op te bestaan (te weinig ploegen)

 Jos Andries (AZC, oud-internationaal en nationaaltrainer) neemt in 1995 de leiding over en Wase speelt terug in ere-afdeling, de bond komt hier terug op zijn beslissing en ploegen met een ondiep bad mogen weer uitkomen in de hoogste (ere)-afdeling.

Jos zal met succes de ploeg gedurende 3 seizoen in ere-afdeling houden met respectievelijk een 8’ste, 7’de en 9’de plaats.

Men slaagt erin voor de 2’de maal door te dringen tot de halve finales van de beker van België en behaalt een 4’de plaats.

Ploeg: Alain Daelman, Wim Meganck, Nest De Maesschalck, Franky Lyssens, Filip De Meulenaer, Johan Daelman, Guy Daelman, Luc Daelman, Yves Thiebaut, Jan Foubert, Stef Thibaut, Wim Maris, Tim Cathoir, Wim Symoens, Jurgen Metz, Stefaan Daelman, Alain Janssens, Jurgen De Vuyst.

 De ploeg gaat nu ook voor de eerste maal echt de internationale toer op en neemt 2 jaar na elkaar deel aan een internationaal waterpolo tornooi in Strachonice Tsjechië

 In het seizoen 1998-99 volgt Patrick Van Peteghem (GSC) Jos Andries op maar kan jammer genoeg de degradatie niet vermijden. Wase zakt naar 2’de afdeling.

 Wase Zwemkring keert terug naar Jos Andries als trainer en hij zet meteen voor de tweede maal de ploeg op het goede spoor, Wase wordt zowel bij de eerste als de reserven kampioen en behaalde voor de derde maal de finales voor de beker van België waar terug een 4de plaats wordt behaald.

 Voor het seizoen 2000-01 geeft Jos de fakkel door aan Jan Foubert die de zware opdracht krijgt de ploeg in ereafdeling te houden. Wase kan het behoud verzekeren.

Tijdens het seizoen 2001-02 stopt Jan en het is Nest De Maesschalck die over neemt, met succes want de ploeg behaalt een 9’de plaats.

 De volgende seizoenen behoudt de ploeg haar plaats in ere-afdeling (ondertussen terug omgedoopt tot eerste afdeling).

 Wanneer eind 2003 de onheilsspelling komt dat het zwembad wordt gesloten en volledig zal gerenoveerd worden dienen we uit te wijken naar Antwerpen voor onze trainingen en matchen. Dit wordt een zware opdracht voor zowel bestuur als spelers om de club over eind te houden. Vooral onze jeugdwerking krijgt het moeilijk en moet uitwijken naar verschillende locaties.

Gelukkig slagen we erin en kan Nest samen met de spelers ons in eerste afdeling houden.

 Voor het seizoen 2004-05 wordt er uitgekeken naar een speler-trainer en komt de Roemeen Gaby Geanta (Kortrijk) onze ploeg leiden. Wij zitten ondertussen in het nieuwe provinciaal zwembad van Wachtebeke en danken zowel het provinciebestuur als de Stad Sint-Niklaas voor de hulp. We behalen een mooie 10’de plaats en ook bij de jeugd wordt er goed werk geleverd.

 Het seizoen 2005-06 kondigt zich mooi aan en we verwachten een bevestiging van ons eerste team. Onverwachts geeft onze trainer zijn ontslag juist voor aanvang van het nieuwe seizoen en hij neemt nog enkele spelers mee naar Kortrijk, wij dienen naar een vervanger uit te kijken. Guy Daelman stelt zich ten dienste van de club en wil het proberen onze ploeg te begeleiden. Vele jonge spelers moeten in de eerste ploeg worden ingepast.

Ploeg: Kris D’Hooghe, Luc Daelman, Alain Janssens, Filip De Meulenaer, Steffen Vantieghem, Franky Lyssens, Tim Cathoir, Danny Van De Voorde, Bob D’Eer, Gregory Cassier, Bart Symoens, Marc De Brauwer, Santiage De Flö, Hervé Schelfhout.

Guy en de spelers doen hun uiterste best maar kunnen de degradatie niet vermijden.

 Voor het seizoen 2006-07 kunnen we terug over ons vernieuwd zwembad beschikken en dit moet voor de club een nieuwe start worden. Guy Daelman leidt ook nu de trainingen en kan ons team het behoud in de zware 2’de afdeling bezorgen. 7’de plaats na een best of tree (nieuwe formule van de waterpolobond) tegen Hasselt. Wat gaan ze nog allemaal uitvinden?

Ondertussen is onze jeugdafdeling onder de leiding van Wim Symoens en Andrey Babak volop in expansie en verwachten we hier binnen enkele jaren de eerste vruchten van. Proficiat aan de jeugdverantwoordelijken Marc & Nancy Van Puyvelde-Van Steelandt en alle medewerkers.

 Ook in het seizoen 2007-08 spelen we onder Guy in 2’de afdeling en eindigen we op een mooie 7’de plaats. De jongere spelers beginnen stilaan hun draai te vinden.

 Guy en broer Luc houden het voor bekeken voor het nieuwe seizoen 2008-09; Het is Jos Andries die terug de touwtjes in handen neemt.

De ploeg eerste en reserven:

Casier Gregory, Janssens Alain, Babak Andrey, Lyssens Franky, De Brauwer Thomas, D’Eer Bob, D’Hooghe Axel, Van De Voorde Danny, De Flô Santi, Gelens Jan, Van Landeghem Carl, Van Steenberghe Joeri, De Decker Roy, Muylaert Mathys, Symoens Bart, Symoens Wim, De Meulenaer Filip, De Mayer Christophe, Wielandt Tim, De Cock Mathias, De Schepper Caroline, Van De Voorde Lien, Wittock Hendrik.  

Na de regulaire competitie eindigt Wase op een gedeelde 2’de plaats en speelt tegen Oostende voor een finaleplaats. Eerste wedstrijd: Wase –Oostende 10-11, tweede wedstrijd Oostende-Wase 6-12, derde en beslissende wedstrijd Oostende-Wase 4-5.

Wase speelt in een best of tree tegen Tielt voor de titel in 2’de afdeling. Wase begint thuis en verliest in een spannend duel met 12-13.  In Tielt gaat Wase kopje onder en verliest de titel na een 8-6 nederlaag. Toch een uitstekend seizoen voor trainer Jos Andries en zijn jongens, Wase eindigt zowel met de eerste ploeg als de reserven op een 2’de plaats en dat beloofd voor het komende seizoen.

De dames Caroline De Schepper, Lien Van De Voorde, Jolien Van Puyvelde en Esther Aerts spelen de damescompetitie in een entente met Gent en Mechelen en eindigen 2’de na Eeklo.

Bij de jeugd volgt Wim Meganck Andrey Babak op als trainer. Onze cadetten/miniemen ploeg speelt een goed seizoen in de regionale competitie.

 Het seizoen 2009-2010 is een topjaar voor Wase Zwemkring Waterpolo. Het leden aantal stijgt en in de jeugdcompetities doen de eendjes en miniemen het uitstekend en worden de kadetten van trainer Wim Meganck na spannende play-off wedstrijden tegen Waregem verdiend kampioen in hun reeks.

De kadettenploeg:

D'hooghe Wauter, Speeckaert Levi, De Sutter Dean, Martens Jelle, Van De Voorde Lien, Wittock Hendrik, Verstraeten Roy, Meganck Gaëtan, Vandendriessche Jordi, Gudrun Spildoorn, Van Hecke Jens, De Wilde Yannick, Janssens Tim, Naudts Mathias, Jakic Nino, De Schepper Caroline

Wase richt terug een damesteam op, onze jonge meiden krijgen versterking van oud speelsters en onder de leiding van trainer Alain Janssens doen zij het na een wat moeilijke inloopperiode uitstekend en eindigen 3'de in de competitie dames.

De damesploeg:

Van Wonterghem Lucresse, De Wolf Marianne, Beck Katrijn, Samijn Myriam, De Schepper Caroline, Spildooren Gudrun, Aerts Esther, Verbraeken Marleen, Daelman Nadine, Lyssens Carine, Van De Voorde Lien

Bij de heren komt speler Frédéric Wauters van Eeklo ons team versterken en trainer Jos Andries weet de jongens van bij aanvang van de competitie goed te motiveren. In de beker moeten ze na 3 ronden wel in eersteklasser Eeklo hun meerdere erkennen maar de reguliere competitie domineert onze ploeg en eindigt het eerste team op de eerste plaats met 10 punten voorsprong en worden de reserven kampioen. In de play-off voor de titel omzeilt onze eerste ploeg eerst de moeilijk klip van AZC 2 om dan in de finale Oostende 2x het nakijken te geven en zo dik verdiend kampioen te worden in 2'de nationale en zo de promotie naar eerste afdeling afdwingt. Trainer Jos Andries stopt zoals vooraf afgesproken en ook ouderdomsdeken Franky Lyssens (47 jaar) hangt na 30 jaar waterpolo de zwembroek aan de (was)draad.

De spelers welke hebben meegeholpen aan het behalen van de titels:

Eerste ploeg: Gregory Casier, Roy De Dekker, Babak Andrey, Lyssens Franky, Janssens Alain, Wauters Frédéric, D’Eer Bob, D’Hooghe Axel, De Brauwer Thomas, Van De Voorde Danny, Gelens Jan, Van Landeghem Carl, Van Steenberghe Joeri, De Cock Mathias, De Kersschieter Philippe en Meganck Wim.

Reserveploeg: Van Puyvelde Jonas, De Mayer Christophe, Muylaert Mathys, Alpaerts Peter, De Flô Santi, Symoens Bart, Symoens Wim, De Meulenaer Filip, Wielandt Tim, De Schepper Caroline, Van De Voorde Lien, De Brauwer Marc, De Sutter Dean, Speeckaert Levi, Vandendriessche Jordi en Verstraeten Roy.

Voor het seizoen 2010-2011 neemt Joeri Van Steenberghe over van Jos Andries.

Een pas naar eerste afdeling gepromoveerd Wase begint erg gemotiveerd aan de competitie. De eerste wedstrijd wint het met nipte 12-11 cijfers tegen het superieure Doornik. Een stunt die de jongens van kersverse coach Joeri Van Steenberge niet meer kunnen herhalen in de verdere loop van het seizoen. Meer nog, ze slagen er ook niet meer in om ook tegen directe concurrenten Gentse en La Louvière de nodige punten te sprokkelen om het behoud in eerste afdeling te verzekeren. Exit dus en terug naar tweede afdeling met amper drie punten op de teller. Hoopgevend is dan weer de inbreng van enkele kadettenspelers (Dean De Sutter, Levi Speeckaert, Wouter D'hooghe in doel, Jelle Martens en Roy Verstraete) die behoorlijk hun streng konden trekken in eerste afdeling. Het retourtje naar tweede geeft het team de gelegenheid op met dit jonge team verder te bouwen aan de waterpolotoekomst in Sint-Niklaas.

De spelers die dit seizoen de Wase kleuren verdedigden in de eerste- en reserveploeg waren:

In Doel: Gregory Casier en Wouter D'hooghe.

Veldspelers: Babak Andrey, Janssens Alain, Wauters Frédéric, D'Eer Bob, D'Hooghe Axel, De Brauwer Thomas, Gelens Jan, Van Landeghem Carl, De Cock Mathias, Dean De Sutter, Levi Speeckaert, Roy Verstraete, Jelle Martens.

Reserven: Van Puyvelde Jonas, Wielandt Tim, De Mayer Christoph, Jakic Nino, Leemen David, Van Den Driessche Jordi, Van De Voorde Danny, Lyssens Franky, De Meulenaer Filip, Van Hecke Jens en Van Steenberghe Joeri.

Dames

Na een nogal verwarrend seizoen met vele wijzigingen in de kalender eindigen onze dames 4'de in de competitie. Onze ploeg is nog volop in opbouw en we hopen volgende competitie de verjonging verder door te voeren en enkele nieuwe jonge dames in de ploeg te krijgen.

Kadetten

De kadetten van Wim Meganck kunnen de goede prestatie van vorig seizoen niet verzilveren, ze eindigen 3'de in hun reeks na Eeklo en Brugge.

Benjamins en miniemen.

In het seizoen 2010-2011 hebben onze jonge snaken het niet slecht gedaan. Vooral dan wat de progressie in het waterpolospel betreft. Veel winst zat er nog niet in maar aangezien de jonge leeftijd is er zeker nog genoeg groeimarge voorhanden om binnen enkele jaren hopelijk deel uit te maken van de kern die wordt klaargestoomd voor de eerste ploeg. 

De miniemen kregen regelmatig versterking van de benjamins. Zelfs eerste jaars benjamins zijn regelmatig opgesteld in de basisploeg van de miniemen hetgeen op die leeftijd toch een groot verschil uitmaakt. Met deze gemengd ploeg zijn we elke wedstrijd enthousiast tegemoet gegaan. Alhoewel we maar één wedstrijd hebben gewonnen, zijn onze jongens en meisjes elke wedstrijd blijven vechten voor wat ze waard waren. 

Twee van onze miniemen, Matthias Naudts en Nino Jakic, hebben zelfs een plaatsje veroverd bij de Vlaamse selectie. 

Trainer: Wim Symoens

Spelers Miniemen: Christophe Orban, Nino Jakic, Matthias Naudts, Gerben Martens, Juno De Hauwere, Tom De Vos, Matthias Onbekent, Michiel D'Hooghe

Spelers Benjamins: Van Damme Stijn, Jonas Soetens, Wim De Vos, Lennert Rombaut, Kaat Baeyens, Jochen Vermeiren, Andres en Thomas D'Hooghe en Ellen D'Hooghe

Eendjes:

 Onze eendjes onder de leiding van Jan Gelens bereiken de finaleronde voor het kampioenschap van België. Met enkele mooie resultaten tegen de topclubs Eeklo en Mechelen behalen ze een dik verdiende 5'de plaats na winst tegen Antwerpen.

 Na de competitie melden de trainers Joeri Van Steenberghe, Wim Meganck, Wim Symoens voor de miniemen en Jan Gelens dat ze stoppen, de club moet op zoek naar andere mensen.

 Seizoen 2011-2012

Na enig zoekwerk kunnen we fier de nieuwe trainers voorstellen:

Jos Andries traint de senioren heren geassisteerd door Wim Symoens die ook de training van de U20 op zich neemt, Philippe de Kersgieter de senioren dames, Christophe De Mayer de U17, Caroline De Schepper de U15, Steven Moerloos en Axel D'Hooghe de U13 en U11. Debby Hoste, André Roels, Franky Lyssens en Christophe De Mayer nemen de zwemtrainingen voor de jongerengroepen op zich.

We starten voor het eerst met een zwemschool onder de leiding van Debby Hoste en Lien Van De Voorde.

Het objectief voor onze heren is een plaats binnen de eerste zes en een verdere inbreng van de jongeren. Jos samen met de ganse ploeg lukken hierin en kunnen na de play-off tevreden terugblikken op een goed seizoen met een vijfde plaats in de eindrangschikking.  Onze reserven eindigen eveneens op de vijfde plaats. Hier vooral een goede prestatie van Timo Brack, speler die dit jaar over kwam van Dendermonde.

De U20, die voor de eerste keer in kompetitie uitkomen, hebben het wel wat moeilijk in deze nationale reeks met bijna uitsluitend ploegen uit eerste klasse maar zij kunnen hier heel veel ervaring opdoen en Wim Symoens weet de jongens te blijven motiveren om uiteindelijk op een 7'de plaats te eindigen.

Ook bij de dames tracht men de verjonging verder door te voeren, trainer Philippe De Kersgieter geeft de nieuwe gezichten Esti De Boever, Katelijne Bourgeois, Ann-Sophie Meul en Stephanie De Baere voldoende speelkansen en ze eindigen ook dit jaar op een 4'de plaats.

De U17 hebben het zeer moeilijk in de nationale reeks maar hier ook was het de bedoeling van ervaring op te doen. Ze eindigen laatste maar weten nu dat er nog veel werk aan de winkel is, volgende seizoen wordt er in de regionale reeks ingeschreven.

Bij de U15 speelt Caroline met haar team een goed seizoen in de regionale B reeks, ze eindigen 7'de en hopen deze prestatie volgend seizoen te verbeteren.

Onze U13'ers worden eerste in hun regionale reeks en mogen zo naar de 1/2 finale voor het kampioenschap, hier hebben ze jammer genoeg een offday, eindigen pas 3'de en moeten passen voor de finaleronde. Toch weer een uitstekend seizoen van deze jongste groep die op deze elan verder moet.

De zwemschool kan in januari de eerste diploma's uitreiken, deze kinderen kunnen doorschuiven en zo start men begin februari met een nieuwe reeks die eindigde in juni. Dank aan Debby en Lien die met dit initiatief de inbreng van jonge kinderen in onze waterpoloafdeling een boost geven. Ondertussen heeft Christophe De Mayer zich gemanifesteerd als een uitstekend trainer bij de allerkleinste (niv. A).

Onze andere organisaties, de ijsberenduik en het internationaal waterpolotornooi blijven een succes en ook het recreanten waterpolotornooi wint aan populariteit.

Debby Hoste stopt bij de zwemschool en ook Caroline De Schepper laat onverwacht weten dat ze niet verder kan doen als trainster van de U15, men moet weeral opzoek naar andere trainers.

Seizoen 2012-2013

Jos Andries en Wim Symoens blijven het duo voor de heren en U20, Jos laat wel al weten dat het de bedoeling is dat hij stopt na dit seizoen.

Voor de jeugdtrainers is men volop aan het zoeken naar nieuwe mensen maar hier komt nog geen schot in de zaak, verscheidene kandidaten haken af, blijkbaar is een waterpolotrainer een unicum aan 't worden.

Bij de Heren start men ondertussen het seizoen met Gregory Casier als eerste doelman, samen met Cedric De Koninck die van de Gentse Vrije Zwemmers is overgekomen naar Wase. Ook Stephen Van Tieghem is weergekeerd naar Wase na enkele jaren bij de kampioenenploeg KZK (Kortrijk) in eerste nationale te hebben gespeeld. De kernspelers bestaan voorts uit Bob D'Eer, Carl Van Landeghem, Thomas De Brouwer, Andrey Babak, Jan Gelens, en Danny Van De Voorde. Aangevuld met junioren Dean De Sutter, Roy Verstraeten, Timo Brack en Levi Speeckaert. Junior-af, Kristof Van Eynde maakt ook op geslaagde wijze zijn entree in de eerste ploeg. Axel D'Hooghe heeft de seizoenstart wel nog meegedaan maar is er dan toch mee gestopt. Axel blijft wel nog actief in de jeugdwerking. Ook Dean De Sutter moet zijn seizoen voortijdig afbreken wegens een schouderblessure. De operatie is wel geslaagd en Dean is terug klaar om zijn team te versterken het volgende seizoen.

Wase speelt een zeer behoorlijk seizoen maar laat niettemin de kansen liggen om de reguliere competitie als eerste af te sluiten. Ze eindigen tweede. In de play-off moeten ze de duimen leggen tegen Gentse dat nadien de finale play-off wint tegen Calypso en zo kampioen wordt. Wase plaatst zich uiteindelijk als derde door de wedstrijd om de 3e & 4e plaats te winnen tegen WP Kortrijk. Tevens de afscheidsmatch van Trainer-Coach Jos Andries na jarenlang aan het sportieve roer van Wase te hebben gestaan. Jos blijft evenwel werkzaam binnen het bestuur van Wase. De zoektocht naar een nieuwe trainer voor eerste ploeg en U20 kan volop beginnen aangezien de kandidatuur van Wim Symoens jammer genoeg niet op de volle steun van de spelersgroep kan rekenen.

De Veteranen

Het heeft wat jaren gekost, maar ondertussen is men er bij Wase ook in geslaagd om opnieuw van start te gaan met een veteranenteam. Onder impuls van Oud-speler Tim Cathoir en Wim Symoens, hebben een groot deel oud-spelers zich geëngageerd om deel uit te maken van het Veteranenteam, De Wase Vet Haantjes.

Vincent Geeraert, Stanny D'Hooghe, Franky Lyssens, Wim Meganck, Filip De Meulenaer, Marc De Brouwer, Guy Daelman, Tim Cathoir, Wim Symoens, Jurgen Mets, Joris Soetens, Koen Tiels en de gebroeders Willem en Oliver De Maesschalck zijn zowat de spelers die present waren. De Wase Vet Haantjes wonnen gemakkelijk hun reeks tegen Antwerpen en Willebroek. Er werd gespeeld in een recreatieve competitie waarbij elke ploeg een tornooi organiseerde. In de finalewedstrijd om de eerste recreatieve veteranen titel moest Wase uiteindelijk het onderspit delven tegen de oud-spelers van MZV Eeklo. Toch lieten de veteranen van Wase dit niet aan hun hartje komen. Het plezier onder de oude rakkers en makkers was weer helemaal terug en dat was vooral van tel.

Jeugd>

Er is dit jaar gestart met een waterpoloschool waaruit de U9 hun eerste tornooitjes hebben gespeeld.

WZK Waterpolo was dit jaar in zowat alle jeugdcompetities vertegenwoordigd, hieronder vindt u de resultaten van elk team:

Beginnen doen we met onze allerkleinsten, de U11, "de eendjes". Zij schopten het zowaar tot in de finale voor het kampioenschap van België waar ze uitkwamen tegen Eeklo (11-5 winst) en tegen Mechelen (11-6 winst) in de poules en tegen Leuven (3-6 verlies) in de halve finales. In de troostfinale voor de 3e en 4e plek bleek Eeklo een maatje te sterk waardoor Wase op een verdienstelijke 4e plaats eindigde.

De benjamienen (U13) hebben dit seizoen hun beste voetje voor gezet om zo goed mogelijk te presteren. In de halve finales van België eindigden ze vierde in hun reeks, waar enkel de eerste drie aanspraak konden maken op de finale. In een onderling duel streden Doornik, La Louvière en Mechelen voor de twee finaleplaatsen, daarbij trokken de eerste twee, Doornik en La Louvière aan het langste eind.

De miniemen (U15) van Lien Van de Voorde, eindigden na Hasselt en Brussel op de derde plaats in hun nationale reeks. Ze kunnen alvast voorleggen dat ze minstens éénmaal elke andere club in hun reeks geklopt hebben, maar uiteindelijk bleek dit onvoldoende op het einde van de rit om de kampioenenschaal in de wacht te slepen.

Onze kadetten (U17) behaalden in hun reeks een verdienstelijke 6de plaats, met kleppers als Gentse en Kortrijk in hun reeks was dit op papier alvast geen makkelijke opdracht, maar de Wase kadetten onder leiding van hun coach, Christophe De Mayer, hebben hun vel steeds duur verkocht. Jammer dus, want er had zeker meer ingezeten dit seizoen!

Dames

Bij onze dames primeerde de groepssfeer bovenop de wil om te winnen, dit jaar eindigden ze op de laatste plaats (op 5 ploegen), Eeklo kaapte de eindoverwinning mee en mag zich een verdiende kampioen noemen. De Wase poppetjes laten het alvast niet aan hun hart komen en kijken nu al reikhalzend uit naar volgend seizoen. De gesprekken met bevriende clubs zijn al aan de gang om een niet-officiële competitie te houden, om alle dames van de Belgische waterpoloclubs de kans te geven matchritme op te doen, onder de vorm van tornooien die elke club in hun thuiszwembad kunnen organiseren.

 Seizoen 2013-2014

Na heel wat discussies tussen spelers en bestuur over het profiel van de nieuwe trainer komt er een consensus en haalt voorzitter Luc Van Landeghem Nest De Maesschalck terug als trainer-coach voor de senioren en junioren. Wim Symoens stopt als assistent en wordt trainer van de U15.

Nest kan alvast niet meer rekenen op Danny Van De Voorde (gestopt), Andrey Baback en Steffen Van Tieghem (naar Kortrijk om kampioen te spelen?), Cedric de Koninck die terug naar Vrije Zwemmers Gent trekt en Gregory Casier die een soort sabbatjaar inlast en zich niet voor 100% ten dienste van de ploeg kan stellen, zodat het voor Nest zeker geen sinecure wordt om een goed resultaat te halen. Aanvankelijk lijkt dit nog te lukken maar hoe verder het seizoen vordert hoe moeilijker het wordt een behoud in 2'de afdeling te verzekeren. Alle hoop en krachten worden gebundeld om in de laatste speelmaand alsnog een langer verblijf in 2'de klasse te vrijwaren maar algauw wordt de ploeg met de neus op de feiten gedrukt en blijkt een degradatie onafwendbaar. Wase zakt samen met Oostende naar 3'de klasse.

Ondertussen heeft Nest noodgedwongen enkele jeugdige talenten volop hun kans kunnen te geven wat toch een zekerheid voor de toekomst kan geven.

 Seizoen 2014-2015

Heren:

De degradatie van vorig seizoen dendert nog wat na, als onze eerste ploeg, na het 21e tornooi Vlaanderens Waterpolodagen, terug de competitiedraad oppikt.

Onze jongens, onder leiding van Nest De Maesschalck beginnen goed maar moeten na de tweede wedstrijd al het onderspit delven tegen de mede-daler Oostende. Al snel blijkt dat Oostende de grote concurrent zal worden om de titel in deze derde afdeling. Een afdeling waaruit men vooral om sportieve reden, zo snel mogelijk dient te ontsnappen.

De wedstrijden wisselen elkaar af in wisselende niveaus.  Goede maar ook slechte. Gelukkig is de tegenstander niet altijd van het kaliber om in onze mindere wedstrijden punten af te pakken. Als we echter op Aalst, enkele weken later, met een gelijkspel terug naar huis komen, kijken we reeds tegen een 5 puntenkloof aan met Oostende dat vooralsnog geen steken laat vallen.

Toch wordt er naarstig verder gewerkt en gaandeweg begint het spelpeil van onze ploeg uit het dal te klimmen.  De competitie verloopt vlot en ook in de B-Beker van België gaan de tegenstanders voor de bijl.
In de terugronde staat de verplaatsing naar Oostende als een der eerste wedstrijden op het programma. Verlies betekent zo goed als zeker de uitschakeling in de titelrace. Toch wint Wase in de badstad na een razend spannende finale met 10-11. We zijn terug in de race met een tweepunten achterstand.
Het wordt bang afwachten naar het slot van de competitie tot Oostende een steek laat vallen op Waregem. Wase maakt van deze uitschuiver dankbaar gebruik om de leiding over te nemen en het seizoen einde feilloos af te sluiten. De kampioenstitel is op zak zodat na een jaar derde afdeling terug naar tweede mag gekeerd worden.
Daar wordt gemikt op een goede middenmoot in een meer dan waarschijnlijk sterk deelnemersveld met o.a. Eeklo, Antwerpen, Hasselt en Gentse en nog enkele outsiders.

In de bekercompetitie (B Beker van Belgie) legde Wase een foutloos parcours af zodat ze als een pletwals op de finalewedstrijd afstevenden. Hier wachtte, hoe kan het ook anders, de competitieconcurrent Oostende. Het werd een spannend treffen waarbij na de reguliere speeltijd en toegevoegde verlengingen de bordjes nog op 10-10 stonden. In de aansluitende penalty’s moest Wase echter met 2-3 de duimen leggen zodat Oostende met beker terug mocht.
Wase de titel en Oostende de beker. Een mooi verdeel van een jaartje derde klasse.

Spelers: Cederic de Koninck, Bob D'Eer, Andrey Babak, Thomas De Brauwer, Michiel D'Hooghe, Kristof Van Eynde, Roy Verstraeten, Dean De Sutter, Roy De Decker, Jan Gelens, Oliver De Maesschalck, Willem De Maesschalck, Timo Brack, Willem Vercruyssen, Levi Speeckaert

Dames:

De Dames hebben een zeer moeilijk seizoen achter de rug en slepen zich, gekweld door blessures van de ouderdomsdekens, studie- en werkperikelen naar het einde van de competitie toe. Ze eindigen nog voor La Louvière maar beslissen toch om volgend seizoen niet meer in competitie uit te komen. Mogelijks kunnen ze nog aantreden in de recreantencompetitie waar ook onze veteranen spelen maar dat is nog niet zeker omdat hier een licentiestop van 2 seizoenen op staat. Wordt vervolgd. 

Myriam Samyn (trainster) Carine Lyssens (trainster/speelster), Nadine Daelman (interim-coach einde seizoen)

Speelsters: Ann-Sophie Meul, Elke Weyenberg (tot maart),Ellen Engels, Esti De Boever, Fee Verspecht (tot januari), Kaat Baeyens, Lien Van de Voorde, Lijne Bourgeois, Margot De Wilde (tot januari), Mieke Vos (jaar gekwetst), Pascale Govaert, Riet Ooms, Sofie Lagast, Valerie Nobels

Veteranen:

Onze oude rakkers hebben zich ook dit seizoen zowel sportief als amicaal heel goed geamuseerd. Hun poule met Brussels, Mechelen en Antwerpen, hebben ze mooi gewonnen maar op het finaletreffen in Mechelen moesten ze alweer de duimen leggen tegen veteranenconcurrent Eeklo.  Afspraak terug volgend seizoen. De trend om met de veteranenploeg met de trein naar de tornooien te gaan, heeft veel bijval gekend en zal waar mogelijk ook volgend jaar worden verdergezet.

Spelers: Wim Meganck, Guy Daelman, Axel D’Hooghe, Steven Moerloos, Vincent Geeraert, Wim Symoens, Tim Cathoir, Filip De Meulenaer, Koen Tiels, Jurgen Mets, Wim Maris, Michel Van De Casteele, Franky Lyssens, Marc De Brauwer, Jonas Soetens (sponsor bakkerij Royale)

U15:

Onze U15 van trainer Wim Symoens werden in de voorronde van hun competitiereeks uitgeloot tegen La Louvière, Gentse, Calypso, Aalst en Hasselt. Na een puik seizoen behaalden ze in deze voorronde een mooie tweede plaats. Met 12 op 15 punten mogen we vooral de uiterst sterke thuisprestaties van onze U15 in de verf zetten. Enkel ENL La Louvière was een te sterke tegenstander wat na afloop zeker geen schande bleek te zijn aangezien de Henegouwers het in de finale tot vize landskampioen schopten.

In deze finaleronde (Reeks BB) troffen onze U15: Doornik, Mechelen en Leuven op hun weg.
Het niveau lag duidelijk een maatje hoger maar met twee zeges tegen Leuven en een gelijkspel tegen Mechelen behaalden onze jongens en meisjes toch een verdienstelijke 7 op 18 punten. Dit volstond om van de 23 ingeschreven teams toch de 7e plaats te bemachtigen.
Landskampioen werd MZV Eeklo dat het in de finale dus won van de eerdere Wase tegenstander ENL La Louvière.

Spelers: Robbe De Caluwe, Simon DG, Simon De Paepe, Bert De Vos, Pieter-Jan D’Hooghe, Fien D’Eer, Xavier V, Laurent Goeman, Jef Reed, Jef De Wilde, Sam De Caluwe, Ruben, Quinten, Xavier P, Arno.

Seizoen 2015-2016

Heren:

Terug in 2’de afdeling legt onze herenploeg een goed parcours af onder leiding van trainer/coach Nest en ze eindigen op een mooi 4’de plaats.

Onze heren brengen het ook tot in de finale Beker B waar ze in het zwembad van Moeskroen Aalst na een spannende wedstrijd verslaan om zo deze wisselbeker voor een jaartje mee te nemen naar het Waasland.

De reserven behaalden een 6’de plaats.

Spelers: Cedric De Coninck, Michiel D'hooghe, Andrey Babak, Thomas De Brauwer, Kristof Van Eynde, Mathias Onbekent, Roy Verstraeten, Bob D'Eer, Jan Gelens, Oliver De Maesschalck, Thibo Bosman, Andres D'Hooghe, Thomas D'Hooghe, Mathias Naudts, Elias De Greef, Simon De Greef, David Leemen, Willem De Maesschalck, Tim Wielandt

U17: de jongens van coach Bob D’Eer wonnen al hun wedstrijden in hun reeks van de regionale competitie. In de 1/2 finale wonnen ze vlot van de entente Eupen/Ensival met 20-9. In de finale konden ze thuis winnen van Hasselt met 14-7, verloren in Hasselt met 14-11 om dan jammerlijk ook de beslissende wedstrijd in eigen bad te verliezen met 10-11 en zo de titel te laten aan Hasselt.

U13: onze spelers van de U13 behaalden in hun reeks een 2'de plaats

U11A: behalen een 2'de plaats in hun reeks en een 3'de plaats in de voorronde naar de finales.

U11B: behalen een 3’de plaats in hun reeks

U9: spelen in tornooivorm met Aalst en gent

Dames en veteranen:

Beide teams komen uit in de recreanten competitie, de veteranen geraken tot in de finale maar verliezen voor de tweede keer op rij nipt van Eeklo.
Tim Cathoir, de spelersverantwoordelijke bij de Wase Vethaantjes, zoals hun bijnaam luidt, kon op volgende oudgedienden rekenen: Guy Daelman (speler-coach) Wim Meganck, Franky Lyssens, Filip De Meulenaer, Axel D’Hooghe, Tim Cathoir, Joris Soetens, Wim Symoens, Vincent Geeraert, Koen Tiels, Wim Maris, Marc De Brauwer, Jurgen Mets en Steven Moerloos.

De dames doen het iets minder en stoppen na dit seizoen omdat er geen garantie was om volgend seizoen een voltallig team op de been te krijgen.

Seizoen 2016-2017

Heren:

Roy Verstraeten verlaat de club voor Calypso. De ploeg versterkt met recordinternationaal Dave Witteboon trekt in augustus naar Bulgarije op trainingskamp en met veel ambitie wordt er gestart in de nieuwe competitie. Trainer/coach Nest de Maesschalck ontgoocheld houdt het na Nieuwjaar voor bekeken en het is wederom Jos Andries die de club depanneert en tot einde seizoen overneemt.

Onze heren eindigen 3'de in de reguliere competitie en spelen in de eindronde tegen Calypso voor een plaats in de finale. Ze verliezen echter beide matchen en stranden zo op een 4'de plaats na verlies tegen Eeklo. Brussels wordt kampioen en promoveert naar de superliga.

Wase moet door haar 4'de plaats van vorig seizoen deelnemen in de beker A en wordt uitgeloot tegen Kortrijk (superliga) van ex-Wase coach Geanta voor hun eerste match. Na een geweldige thuismatch verslaan ze Kortrijk en komen in de volgen ronde tegen Mechelen (superliga). Deze wedstrijd wordt verloren en daar eindigt dit bekeravontuur.

De reserven werden 8'ste in 2'de afdeling.

Volgende senioren namen deel aan het kampioenschap:

Doelmannen: Gregory Casier, Cedric De Coninck en Thibo Bosman

Spelers: Michiel D'hooghe, Andrey Babak, Thomas De Brauwer, Kristof Van Eynde, Mathias Onbekent, Dave Witteboon, Bob D'Eer, Jan Gelens, Andres D'Hooghe, Thomas D'Hooghe, Oliver De Maesschalck, Mathias Naudts, Elias De Greef, Simon De Greef, David Leemen, Willem De Maesschalck, Tim Wielandt

U20: Wase neemt terug deel aan de competitie U20 en haalt hier een verdienstelijke 4'de plaats met bijna allemaal teams uit de superliga.

U15: spelen regionaal en eindigen op de 2'de plaats in hun reeks.

U13: behalen een 3'de plaats in de reeks B

U11A: met veel ambities gestart worden ze 1'ste in hun reeks. In de 1/2 finale eindigen ze op een 3'de plaats en verspelen zo hun kansen voor een finale plaats.

U11B: deze jonge gasten spelen verdienstelijk en eindigen op een 5'de plaats in hun reeks.


Veteranen: Onze Wase Vethaantjes spelen alweer een goed seizoen en halen voor de vierde keer op rij de finaleronde. Dat het recreantenniveau stijgt, bewijst de zware finalepoule met Eeklo, Nieuwpoort en Gentse dat uiteindelijk met de recreantentitel gaat lopen.
Wase eindigt derde, alweer met nipt verlies tegen rivaal Eeklo
Het Wase team werd versterkt met twee “jonge” krachten. Oud-spelers Christophe “Seal” De Mayer en Mathias De Cock. Verder kon speler-coach Guy Daelman terug beroep doen op het trouwe team bestaande uit Wim Meganck, Franky Lyssens, Filip De Meulenaer, Axel D’Hooghe, Tim Cathoir, Joris Soetens, Wim Symoens, Vincent Geeraert, Koen Tiels, Wim Maris, Marc De Brauwer, Jurgen Mets, Tim Cathoir en Steven Moerloos.

Seizoen 2017-2018

Heren:

Guy Daelman wordt coach van het herenteam en kan niet meer rekenen op Michiel D'Hooghe (naar Kortrijk), Thomas De Brauwer en Jan Gelens (gestopt) en ook Dave Witteboon stopt nog voor nieuwjaar, hij erft zo de moeilijke taak om een verjongd team op het goede spoor te krijgen en het behoud in 2'de te verzekeren.

De resultaten zijn in het begin nogal wisselend maar Guy ziet zijn ploeg stelselmatig verbeteren en geeft de jonge gasten het volle vertrouwen. Uiteindelijk eindigt het Wase team op een 5de plaats en dit is zeker hoopgevend voor de toekomst. Guy hoopt zijn kern te kunnen behouden en kijkt uit of er eventuele versterking kan komen, werk voor de voorzitter en zijn sportief verantwoordelijken.

U15:

De U15 onder de leiding van Wim Symoens komen voor het eerst uit in de nationale competitie en eindigen 4'de in de reeks B. In de finalematch voor de 7'de en 8'ste plaats winnen ze 2x van Doornik en eindigen zo verdienstelijk 7'de.

U13:

De U13 met coaches Steven Moerloos en Laurent Goeman spelen dit jaar nationaal en eindigen 3'de in hun reeks zodat ze doorstoten naar de finale reeks voor de eerste 9 plaatsen. Wase komt nu uit tegen de sterkste ploegen van België en eindigen verdienstelijk op de 6'de plaats.

U11:

Onze U11 komen met 2 teams in competitie.

Team A onder coach Mathias Naudts spelen in de nationale reeks van 6vs6, spelen een sterk seizoen en eindigen op een knappe 3'de plaats op slechts 1 puntje van het zilveren Moeskroen, proficiat.

Team B met allemaal heel jonge spelertjes komen uit in een competitie 4vs4 met coach Valerie Nobels. Zij hebben het moeilijk maar door hun volharding kunnen ze op het einde van de competitie nog enkele puntjes sprokkelen. Een goede start om volgend seizoen zeker beter te doen.

Veteranen:

Alhoewel het dit seizoen wat moeilijker is om steeds met een voltallig team aan te treden kunnen ze zich toch plaatsen voor de finalewedstrijden in het Gentse Strop bad. Met nogal wat afwezigen en zonder een echte doelman spelen ze wel verdienstelijk maar slagen er niet in om zowel van Roeselare als Gentse te winnen en eindigen zo 3'de.